Nedjelja 21 Travanj 2024

Pretraga

Svemirski letovi

Mreža tamne tvari otkrivena u klasteru Coma

11 Velj 2024
(Reading time: 1 - 2 minutes)
Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

Mreža tamne tvari otkrivena u klasteru Coma

Teleskop Subaru otkrio je terminalne krajeve niti tamne tvari u klasteru Coma koji se protežu milijunima svjetlosnih godina. Po prvi put izravno su otkrivene niti kozmičke mreže koja se proteže cijelim Svemirom. Ovo pruža nove dokaze za testiranje teorija o evoluciji svemira. U Sunčevom sustavu navikli smo vidjeti materiju skupljenu u okrugle objekte kao što su planeti, mjeseci i sunce. Međutim, smatra se da tamna tvar, koja čini većinu mase Svemira, postoji kao mreža dugih, tankih niti. Ali, kao i kod paukove mreže, te je niti teško vidjeti, pa astronomi obično donose zaključke na temelju promatranja galaksija i plina uhvaćenog u mrežu. To je kao ako vidite mrtvi list koji izgleda kao da visi u zraku, znate da postoji mreža koju ne možete vidjeti.

Tim istraživača sa Sveučilišta Yonsei koristio je teleskop Subaru kako bi potražio izravne znakove filamenata tamne tvari u skupu Coma, koji se nalazi 321 milijun svjetlosnih godina daleko u smjeru sazviježđa Coma Berenices. Njihov rad, "Detekcija filamenata unutar klastera u grozdu koma pomoću slabih leća", objavljen je u časopisu Nature Astronomy. Skup Coma je jedan od najvećih i najbližih klastera galaksija, što ga čini dobrim mjestom za traženje slabašnih znakova tamne tvari. Ironično, budući da je tako blizu, čini se velikim, što otežava promatranje cijelog skupa. Subaru teleskop nudi pravu kombinaciju visoke osjetljivosti, visoke rezolucije i širokog vidnog polja kako bi ova opažanja bila moguća. Pažljivom analizom podataka, tim je identificirao posljednje segmente nevidljivih filamenata tamne tvari spojene na klaster Coma. Ovo je prvi put da su te niti izravno potvrđene, pružajući nove dokaze za ideju da se mreže tamne tvari protežu cijelim svemirom.

izvor

O autoru
Miro Sinj
Author: Miro SinjWebsite: https://fx-files.comEmail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.
Glavni urednik stranice!
Miro Smolčić je krenuo kao čitatelj i gotovo odmah se stavio u službu prenositelja znanja. Od samih početaka je s nama i promoviran je u glavnog urednika stranice. Posebni su mu interes drevne civilizacije na ovim postorima i njihova povezanost sa teorijom drevnih vanzemaljaca.
Nedavni članci:

Comments powered by CComment

WMD hosting

wmd dno