Ostanimo slobodni

HARAČ IZ KONOBE Na 100 litara domaće rakije država će ubirati 3000 kuna

21 Stu 2010
(Reading time: 2 - 4 minutes)
Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 
novi, europski, nameti Carinska uprava krenula je u široku akciju poticanja građana, a posebice vinogradara i vinara s dalmatinskog područja, na prijavljivanje i plaćanje trošarine na proizvodnju rakije za vlastite potrebe koja godišnje prelazi 20 litara čistog alkohola po domaćinstvu.

Uz ograničavanje sadnje novih vinograda i maslinika, te postupnu zabranu klanja stoke u domaćinstvima, financijski nadzor kampanje pečenja rakije očito je još jedna od mjera koju hrvatske vlasti moraju provesti u postupku pristupanja Europskoj uniji.

Kako doznajemo, svaki vlasnik grožđanog dropa ili voća od kojeg proizvodi rakiju dužan je prijaviti proizvodnju za vlastite potrebe i registrirati se u jednoj od pet dalmatinskih carinarnica (Zadar, Šibenik, Split, Ploče i Dubrovnik) kao obveznik plaćanja trošarine.
Taj namet će samostalno obračunavati i plaćati “mali proizvođač jakog alkoholnog pića”, kako ga definira zakon, i to u paušalnom iznosu od 100 kuna za kotao kapaciteta između 40 i 100 litara, odnosno 200 kuna za kotao preko 100 litara.

No, osim paušala predviđena je i dodatna trošarina od 53 kune po svakoj litri čistog alkohola iznad dopuštene proizvodnje od 20 litara po domaćinstvu, što u praksi znači od 25 do 30 kuna po litri rakije, jer iznos ovisi o dobivenom postotku alkohola.

Čista računica govori da bi za pečenje 100 litara rakije preko “neoporezive osnovice” građanin trebao državi platiti i do 3000 kuna, pri čemu je svaki vlasnik dropa dužan platiti trošarinu čak i ako iz kotla iscuri tek tridesetak litara rakije koju sam popije tijekom godine.

Kazne do 10.000 kuna

Vinogradari i vinari amateri s područja Dalmacije od sada će se suočiti s dodatnom porcijom papirologije, jer će nadležnoj carinarnici do 20. siječnja morati podnositi izvješće o ukupno proizvedenoj količini rakije za vlastite potrebe, te o kapacitetu kotla i obračunatoj trošarini za proteklu godinu koju će morati platiti do 31. siječnja.

Iz Carinske uprave najavljuju da će se na udaru inspektora naći svi koji se ne upišu u registar trošarinskih obveznika, ne podnesu izvješće ili ne plate paušal. Predviđene kazne se kreću između dvije tisuće i 10 tisuća kuna.

Premda Predrag Juratovac, glasnogovornik Carinske uprave, tvrdi kako im “s područja cijele Hrvatske, pa tako i Dalmacije, stižu signali da ljudi odobravaju nove mjere”, kratka anketa među nekolicinom vinogradara sa šireg splitskog područja govori potpuno suprotno.

No, kakav bi to bio naš narod kada se ne bi snašao, pa već neko vrijeme stižu glasovi iz specijaliziranih prodavaonica u čijoj se ponudi nalaze mali kotlovi, kapaciteta od pet do 20 litara, koji ne bi trebali biti na udaru novih zakonskih odredaba.

GORDAN ZUBČIĆ

slobodnadalmacija.hr

 

Ante Milas, Zmijavci: Nameti i samo nameti

Nameti i samo nameti. Kada uđemo u Europsku uniju, slažem se da se moramo prilagoditi njihovim standardima. Ali sada ovo testiranje ionako jadnog seljaka, koji životari, nije u redu. Ma tko će prijaviti da je ispekao trideset ili četrdeset litara rakije, tko će znati tko ima jedan kotao, ili dva kotla. Jedino carinici u potrazi za kotlima za rakiju.

 

Pečaćenje kotlova

Pod nadzorom su i vlasnici kotlova koji moraju prijaviti koliko su puta pekli rakiju ili koliko su puta posudili opremu drugoj osobi za “uslužno pečenje”. Građanin koji se odluči prekinuti proizvodnju rakije, od nadležne carinarnice može tražiti i pečaćenje kotla. Osoba je u tom razdoblju oslobođena plaćanja paušala, ali istovremeno ne smije ni peći rakiju.

 

Ljuba Milas: I mom su ćaći dolazili filanci

Sićam se ko dite da su mom ćaći i našim susjedima dolazili filanci, undašnji carinici, i brojili listove duvana. Znalo se koliko imaš duvana i ako si ima manje listova, plaća si globu. Isto je bilo i za rakiju i kotlove, pa me ništa ne čudi da se to i danas provodi. Nego, kako će to oni kontrolirati? Većina naroda peče rakiju sebi za kuću i vlastite potrebe. Malo je onih koji to rade na veliko, bar što se tiče imotskih vinogradara. Pa neka se prijave i neka plaćaju porez, to je u redu.

novi, europski, nameti, europska, unija

O autoru
Author: Miro-sinjEmail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.
Nedavni članci:

Comments powered by CComment